تصویر پایین را مشاهده کنید:
احتمالا شما هم بارها این تصویر را در مورد Dark Web و دیپ وب مشاهده کرده و هیجان زده شدهاید که چطور دنیایی چندین برابر بزرگتر از دنیای وب وجود دارد و ما آن را هنوز ندیدهایم! اما راستش را بخواهید قضیه آنقدرها که فکر میکنید هم بزرگ و خاص نیست! یعنی چه؟ اجازه بدهید از سیر تا پیاز دارک وب و دیپ وب را به زبان ساده به شما توضیح بدهم.
دیپ وب یا deep web چیست؟
به زبان ساده، دیپ وب که معنیاش برابر با "وب عمیق" است، آن بخشی از سایتها و دنیای وب محسوب میشود که موتورهای جستجو و همینطور شما به عنوان کاربر مهمان، به آن دسترسی ندارید.
اجازه بدهید مثال بزنم: تصور کنید به کمک سایت ساز اهرمات یک وب سایت میسازید و شروع میکنید در آن نوشتن مقالات آموزشی و عملا جذب مخاطب. بعد از مدتی، سایت شما 30 مقاله آموزشی و همینطور 10 صفحه شامل صفحه خدمات و محصولاتتان دارد. این چیزی است که همه کاربران در سطح وب میتوانند مشاهدهاش کنند، یا همان Open Web (وب سطحی).
اما در عین حال، این سایت یک داشبورد، پنل مدیریت، پنل افزودن مقاله، پنل کاربران که مربوط به هر مخاطب است و... هم دارد. اینها در واقع بخشی از سایت شما هستند که صرفا خودتان به آنها دسترسی داشته و نه گوگل و نه دیگر کاربران عادی آن را مشاهده نمیکنند. با این تعریف، صفحه آزمون شخص شما در سایت فلان دانشگاه، صفحه Gmail شما، پنل کاربریتان در فلان سایت آموزشی و... هم جزو دیپ وب است چراکه در دسترس عموم نیست.
توضیح تصویر: حتی صفحه ایمیل شخصی شما در سایت Gmail هم جزوی از وب عمیق حساب میشود.
بنابراین کاملا عادی است اگر بگوییم دیپ وب چیزی بین 300 الی 500 برابر کل دنیای وب عادی یا همان Open Web است. چراکه هر سایت هر روز در حال رشد است و در همین حال که صفحات عادیاش بیشتر میشود، صفحات اختصاصی بیشتری هم خواهد داشت.
دارک وب یا Dark Web چیست؟
راستش چیزی که در سطح وب به دنبال آن هستید، همین دارک وب است! دارک وب یا وب تاریک، بخش و زیرمجموعه کوچکی از دیپ وب محسوب میشود. بنابراین مثال کوه یخ و... که در تصویر ابتدای مقاله مشاهده کردید اصلا به این بخش از دنیای وب اشاره ندارد و صرفا میگوید دارک وب بخش کوچکی از اینترنت است.
در هر حال، دارک وب بخشی از اینترنت است که خب افراد عادی و موتورهای جستجوی ساده به آن دسترسی ندارند. اما اینبار، محتوا و سایتهایی که در آن هستند با مقاصد خاص و اغلب خلاف قانون ساخته شدهاند.
مثلا ممکن است یک قاچاقچی اسلحه، برای فروش محصولاتش به یک دلال، لینک اختصاصی سایت خودش را در اختیار او قرار بدهد. بعد از اینهم دلال میتواند به کمک ابزارهای خاص ورود به دارک وب که در ادامه معرفی میکنم، به این دنیای تاریک متصل شده، وارد سایت مورد نظر شود و در بالاترین حد از امنیت و البته ناشناس بودن، بابت خرید محموله اسلحه مورد نظرش، پول بپردازد.
تاریخچه دارک وب چیست؟
تاریخچه دارک وب بیشتر از جذابیت، یکسری پیچیدگیهای کامپیوتری و مهندسی خستهکننده دارد. به همین دلیل بهشکل خلاصه، در مورد اتفاقات مهم آن صحبت میکنم:
اولین ایده به وجود آمدن دارک وب، مربوط به زمانی است که Ian Clarke سرویس Freenet را به وجود آورد. جایی که کاربران میتوانند در آن بدون نگرانی از فاش شدن هویتشان، فعالیت کنند.
بعد از این و سرمایهگذاری بخش فناوری دولتی آمریکا روی مرورگر TOR که امروز از مهمترین ابزارهای ورود به دارک وب است، کمی این دنیا گسترش پیدا کرد. سپس با رشد ارزهای دیجیتال، تعداد علاقهمندان به وب سیاه بیشتر از قبل شد چراکه به کمک ارزهای دیجیتال میتوانند در آن بدون نگرانی از به جای ماندن هر رد پایی، خرید و فروش کنند.
توضیح تصویر: عکس Ross William Ulbricht
از جمله اتفاقات مهم رخ داده در دارک وب به وجود آمدن جاده ابریشم بود. در واقع در حوالی سال 2010 و 11، سایتی به اسم جاده ابریشم یا همان Silk Road در دارک وب توسط شخصی با نام «Ross William Ulbricht» راه اندازی شد. این سایت را با صفتهایی مثل «Amazon.com داروهای غیرمجاز» یا «EBay برای مواد مخدر» میشناسند. همانطور که از این صفتها پیداست، جاده ابریشم به فروش مواد مخدر و محصولات قاچاق به کمک ارزهای دیجیتال مشغول بود و تا جایی پیشرفت کرد که حتی فروش سالانه بیشتر از 20 میلیون دلار را به دست آورد. اما در سال 2013 سازنده این سایت، همان Ross William Ulbricht، توسط FBI بازداشت، به حبس ابد محکوم و پرونده سایتش هم بسته شد.
سایت های دارک وب را چه کسی میسازد؟
ساخت سایت در Deep Web برای افرادی که با این فضا آشنایی دارند کار سختی نیست. اما نکته مهم اینجاست که ورود به این سایتها سخت است! در واقع همانطور که گفته شد حتی اگر سایتی برای ورود از شما رمز عبور نخواهد، اصلا پیدا کردن نامش غیر ممکن است! چرا؟ نگاهی به متن پایین داشته باشید:
eajwlvm3z2lcca76.onion
در واقع چیزی که بالاتر مشاهده کردید، آدرس یک سایت در دارک وب به اسم Dream_Market بود که در حوالی سال 2019 بعد از دستگیری صاحبش بسته شد. همانطور که مشاهده میکنید، جدای از پسوند دامنه خاص .onion حتی نام سایت هم مثل یک رمز بوده و صرفا در اختیار افراد مورد اطمینان قرار میگرفته. در مورد بقیه سایتها هم شرایط به همین صورت است و برای ورود به آنها نیاز به داشتن آدرسشان دارید. (البته هستند سایتهایی که آدرس آنها را به شما میدهند که در ادامه معرفیشان میکنم.)
کاربرد دارک وب چیست؟ آیا شایعات درست میگویند؟!
خب، بعد از همه اینها بیایید نگاهی داشته باشیم به اینکه اصلا کاربرد دارک وب چیست و ببینیم آیا شایعاتی که در مورد استفادههای به شدت متاثر کننده از دارک وب میشود، درست است یا نه؟
1_ فروش مواد مخدر
عملا میتوانیم یکی از مهمترین کاربردهای دارک وب را خرید و فروش مواد مخدر، البته نه در سطح کوچک بلکه اغلب در حد معاملات بزرگ بدانیم که توسط کارتلهای مواد مخدر انجام میشود.
2_ فروش اسلحه
در کنار مواد مخدر، فروش اسلحههای غیر قانونی هم در دارک وب بسیار رایج بوده و خلافکاران زیادی به کمک این قابلیت دنیای وب، محصولات مورد نظرشان را خریداری میکنند.
3_ فروش اطلاعات
بعضی از اطلاعات محرمانهای که بعد از مدتی وارد فضای اینترنت شده و همه را شوکه میکند، توسط هکرها یا سارقان اطلاعات در دارک وب به نمایندگان سایتهای خبری فروخته میشود.
4_ قاچاق اعضای انسان
بعضی شایعات میگویند در دارک وب حتی افرادی هستند که به فروش اعضای بدن انسان مثل قلب و کلیه و... مشغولند. اما این ادعا هنوز اثبات نشده و احتمالا دروغ است.
5_ محتوای کودک و انسانآزاری
یکی از شایعات رایج در مورد Deep Web که اصلا باعث شده مردم دوست داشته باشند اطلاعات بیشتری در مورد این دنیای تاریک به دست بیاورند، شایعه فروش محتوای انسانآزاری است!
در این شایعات گفته میشود در دارک وب اتاقهای مجازی به اسم اتاق قرمز یا Red Room وجود دارد که افراد علاقهمند، به صاحب این اتاقها پول پرداخت کرده و در مقابل صاحب اتاق هم یک انسان یا حتی کودک را برای آنها در مقابل دوربین آزار میدهد. اما هر چه من منابع مختلف و البته معتبر را بررسی کردم، اغلب آنها روی این موضوع اتفاق نظر داشتند که چنین اتاقهایی وجود نداشته و صرفا به اسم آنها، از افراد علاقهمند کلاهبرداری میشود.
6_ فروش برده جنسی!
راستش را بخواهید هنوز خود داستان برده جنسی و فروش انسانهایی که صرفا برای مسائل جنسی مورد استفاده قرار میگیرند، تایید نشده! حالا در همین حین بعضیها ادعا میکنند که در دارک وب حتی میشود این افراد را خریداری کرد. این موضوع هم تا امروز در حد یک شایعه بوده و واقعیتش تایید نشده.
مزایا و معایب دارک وب چیست؟
اگر در مقالات خارجی در مورد دارک وب بخوانید، سرتیتری هم با عبارت مزایا و معایب مشاهده میکنید که در آن در مورد خوبیها و بدیهای این فضا صحبت شده. به عنوان مهمترین مزیت دارک وب در مقالات خارجی، به این اشاره شده که مخاطبان میتوانند در آن آزادانه با هم صحبت کرده و در مورد موضوع دلخواه نظر بدهند.
اما خب در ایران آنقدر فضای وب سیاه محبوب نیست که اصلا بتوانید در آن همزبانان را پیدا کرده و با آنها مورد موضوعات مختلف صحبت کنید! بنابراین تمامی چیزی که احتمالا باید از دارک وب در ایران انتظار داشته باشیم، معایبی مثل احتمال لو رفتن اطلاعات شخصی، مورد دستبرد هکران واقع شدن و... است.
آیا میتوانیم به دارک وب وارد شویم؟
بله میتوانید! در واقع هر کسی به کمک ابزارهایی که در ادامه میگویم میتواند به این فضا ورود کند. اما قبل از آن باید چند نکته را بدانید:
- اولا اینکه فکر نکنید بعد از ورود قرار است سایتهای خاص و متفاوتی را ببینید! چراکه ورود به این سایتها صرفا با داشتن آدرسشان امکانپذیر است و نه بهشکل دیگر.
- دوم اینکه به طور کلی ممکن است ورودتان به دارک وب به عنوان یک عمل غیر قانونی شمرده شده و پیامدهای بدی داشته باشد.
- در نهایت هم اینکه هکرهای باتجربه و متخصصی که در این فضای اینترنتی هستند امکان دارد به راحتی بتوانند بعد از ورودتان، دستگاهتان را هک کرده و برایتان مشکلساز شوند.
چگونه وارد دارک وب شویم؟
راستش را بخواهید در این مقاله بهشکل دقیق به شما توضیح نمیدهیم که چطور وارد دارک وب شوید! چرا؟ چون مسئولیت این آموزش بسیار بالاست و حتی امکان دارد در آینده به دلیل این آموزش، دچار مشکلات قانونی شویم. اما خب یکسری پیشنیازهای لازم را به شما معرفی میکنم که قطعا برای رفتن به دارک وب باید آنها را داشته باشید. پس بیایید ببینیم برای ورود به این فضا به چه چیزهایی نیاز داریم:
1_ پذیرش!
اول از همه پذیرش! همانطور که بالاتر هم گفتم فضای دارک وب پر است از هکرها و کلاهبردارانی که به دنبال طعمههایی مثل شما میگردند. این یعنی ممکن است در این فضا صرفا با کلیک روی یک لینک، تمامی اطلاعات مرورگرتان شامل رمزها و پسوردهایتان دزدیده شده و از طریقشان حساب جیمیل و دیگر اکانتهایتان هک شود. بنابراین با دانش قبلی به این موضوع وارد این فضا شوید.
2_ یک مرورگر اختصاصی
برای ورود به دارک وب، نیاز به مرورگرهای اختصاصی این زمینه دارید. در حال حاضر مهمترین مرورگر برای ورود به وب سیاه، Tor نام دارد که برای اتصال شما به فضای دارک وب، ip تان را به کمک تکنیکهایی مثل اتصال چند لایه، پنهان میکند و عملا یک هویت پنهان از شما میسازد. علاوه بر Tor مرورگر دیگری هم با اسم DuckDuckGo وجود دارد که میتوانید از آن استفاده کنید.
3_ لینک سایتهای مورد نظر
خب بخش بعدی، پیدا کردن لینک سایتهای مورد نظری است که میخواهید واردشان شوید. همانطور که بالاتر هم گفتم لینک سایتهای دارک وب بسیار متفاوت از سایتهایی هستند که در Open Web مشاهده میکنید. اما چطور میتوانیم لینک این سایتها را پیدا کنیم:
راهکار اول این است که به سراغ موتور جستجوی به شدت کُند و اعصابخوردکن Grams بروید. این سایت مثل گوگل، سایتهای مورد نظری که به دنبالشان کلمات را جستجو کردهاید، به شما نشان میدهد اما اغلب مواقع نتایجش تکراری، حذفشده و بیارزش هستند.
راهکار دوم این است که به سراغ سایتی به اسم Hidden Wiki بروید. این سایت لیست یکسری از سایتهای فعال در دارک وب را در اختیار شما قرار میدهد. بعضی از این سایتها حذف شده و بعضی دیگر هم فعالند. البته اغلبشان در زمینه فروش مواد مخدر یا اسلحه فعالیت میکنند.
نکات امنیتی برای ورود به deep web
قبل از اینکه بخواهید مرورگرهای گفته شده را دانلود کرده و وارد فضای دارک وب شوید، بهتر است این نکات را بخوانید:
1_ استفاده از مرورگر TOR
بالاتر هم گفتم که مرورگر TOR با استفاده از تکنیکهایی مثل اتصال چند لایه به پروکسیهای مختلف، باعث میشود ip شما ناشناس باقی بماند. حالا اگر بخواهید با یک مرورگر عادی وارد این فضا شوید، عملا با هویت واقعیتان به آن رفته و ممکن است هکرها سریع سعی در هک کردنتان کنند.
2_ اعتماد کامل به TOR
بله، در عین اینکه تکنولوژی این مرورگر نسبتا قابل اعتماد است، خوب است بدانید این مرورگر تا الان چند بار توسط هکرها مورد حمله قرار گرفته و آدرس کاربرانش هم در سطح وب افشا شده است. به همین دلیل بهتر است در کنار استفاده از این مرورگر، خودتان هم از یک فیلترشکن یا همان VPN استفاده کنید تا امنیتتان بیشتر شود.
3_ اتصال با دستگاه اصلی
فکر میکنم امروز دیگر در خانه هر ایرانی، یک یا چند تلفن همراه و حتی لپ تاپ وجود داشته باشد که کسی از آنها به خاطر قدیمی شدنشان استفاده نمیکند. پیشنهاد میکنم اگر علاقه شدیدی به دارک وب دارید، از دستگاههای قدیمیتان استفاده کنید که حتی اطلاعات اکانت GMAIL تان هم روی آن نیست.
4_ دانلود TOR از سایتهای نامعتبر
انتخاب اشتباه بعدی این است که مرورگر TOR را از یک سایت نامعتبر در سطح وب فارسی یا انگلیسی دانلود کنید. چراکه ممکن است یک نرمافزار آلوده را به جای آن در اختیارتان قرار بدهند.
5_ ایجاد تغییرات در تنظیمات مرورگر TOR
مورد دیگر این است که به هیچ وجه بعد از دانلود کردن مرورگر، تنظیمات آن را تغییر ندهید. چرا؟ چون اغلب تنظیمات این مرورگر به طور پیشفرض برای محافظت از سیستم شما تغییر کردهاند. مثلا اگر اسکریپتها را در آن فعال کنید، عملا این قابلیت را به هکرها دادهاید که حتی بتوانند کنترل رایانه شما را بعد از هک کردنتان به کمک اسکریپتها، در دست بگیرند. (البته اینها در حالتی است که بتوانید مرورگر TOR اصلی و نه تقلبی را دانلود کنید.)
6_ کلیک روی هر لینکی در دارک وب
میدانستید هکرها همین حالا میتوانند با قرار دادن یک لینک در اختیار شما و ترغیبتان به کلیک کردن روی آن، تمامی اطلاعات دستگاهتان را هک کنند؟ با توجه به این، بدانید اگر در دارک وب روی لینکی ناشناخته کلیک کنید، عملا احتمال دارد با دست خودتان به تله هکرها وارد شده باشید.
7_ دانلود فایل
خیلیها به شما میگویند در دارک وب فایلهای ناشناخته را دانلود نکنید، اما من میگویم در این فضا اصلا هیچ چیزی را دانلود نکنید! چون دوباره ممکن است فقط با دانلود یک فایل، ویروسی را وارد رایانهتان کنید که همه چیز دستگاهتان را بر باد بدهد.
8_ خرید یا اعتماد!
یکی از احمقانهترین کارهای ممکن در دارک وب، خرید یا هر نوع اعتماد است. حتی اگر طرف مقابل صرفا از شما میخواست با او چت کنید، نباید به او اعتماد کنید چراکه دارک وب اصلا جای انسانهای عادی و قابل اعتماد نیست.
چطور در مورد دارک وب اطلاعات بیشتری به دست بیاوریم؟
اگر دارک وب برایتان به موضوع جذابی تبدیل شده اما در عین حال انسان عاقلی بوده و نمیخواهید وارد آن شوید، یک راه حل بهتر برایتان دارم! در سال 2015 مستندی با نام Deep Web منتشر شد که اطلاعات جالبی در مورد این فضا به مخاطبانش میدهد. البته اصل این مستند در مورد همان فروشگاه جاده ابریشم است که بالاتر در موردش صحبت شد.
این مستند نمره 7 از 10 را از حدود 9400 بازدیدکننده دریافت کرده. میتوانید آن را در سطح وب یا در سایت IMDB مشاهده کنید. در ادامه اگر دوست داشتید میتوانید مستندی که در سال 2014 با اسم Inside the Dark Web ساخته شده را هم در مورد Deep Web مشاهده کنید.
کلام آخر
در این مقاله ابتدا فهمیدیم که دیپ وب و دارک وب چیست و چه تفاوتی دارند، سپس نکاتی مثل فعالیتهای رایج در دارک وب، نحوه ورود به آن و پیشنیازهایش را بررسی کردیم. در آخر اگر سوال، نظر و البته تجربهای در مورد محتوای این مقاله داشتید در بخش نظرات منتظر شما هستم.