شاید جالب باشد بدانید 92 درصد از مخاطبانی که به سایتهای سطح وب میآیند، بعد از جستجو در گوگل وارد آنها شدهاند! به زبان دیگر اگر میخواهید وب سایتتان دیده شود و خدمات و محصولاتتان را بفروشید، باید مطمئن شوید که در گوگل حضور دارید.
حالا برای رسیدن به این هدف، اولین قدم ثبت سایت در گوگل و البته دیگر موتورهای جستجو مثل یاهو است. با من در این مقاله همراه باشید تا همه چیز را به زبان ساده و همراه با تصاویر شما توضیح بدهم.
منظور از ثبت سایت در گوگل چیست؟
اول از همه این نکته مهم را بدانید، بعد از ثبت سایت در گوگل قرار نیست به محض اینکه مخاطبان کلمات مرتبط به کسب و کارتان را جستجو کنند، سایتتان را ببینند!
در واقع دیده شدن در گوگل به چیزی به اسم سئو یا SEO بستگی دارد که در آن سعی میکنیم با انجام کارهایی مثل تولید محتوا (نوشتن مقاله متنی مثل همین مقاله که میخوانید) و دیگر اقدامات، سایت را به صفحه اول گوگل برسانیم. در مقاله «سئو چیست» به طور دقیقتر در مورد این موضوع صحبت کردم. اما ثبت سایت در موتورهای جستجو در واقع قدم اول برای انجام سئو است که در آن صرفا سایتمان را به گوگل معرفی میکنیم. بنابراین به هیچ عنوان نمیتوانید از آن بگذرید.
آموزش ثبت سایت در گوگل
خب، برای ثبت سایتتان در این موتور جستجو باید به ترتیب تمامی اقداماتی که در ادامه توضیح میدهم را طی کنید:
1_ مطمئن شوید سایتتان قابل ایندکس است
گوگل یکسری ربات یا اصطلاحا خزنده دارد، این رباتها با ورود به سایت شما و مشاهده صفحاتتان، آنها را ذخیره کرده و در نتایج جستجو نمایش میدهند. به این عمل "ایندکس" گفته میشود.
حالا شما میتوانید به طور عمدی یا غیر عمدی، سایتتان را غیر قابل ایندکس کنید. عموما در سایتهای وردپرسی، به دلیل فعال کردن یا فعال بودن تیک گزینهای که در تصویر پایین مشاهده میکنید، سایت غیر قابل ایندکس است.
بنابراین ابتدا از طریق «گزینه تنظیمات و گزینه خواندن» این تیک را غیر فعال کنید. همینطور برای بررسی دقیقتر، میتوانید از طریق این سایت، وجود تگ نوایندکس در سایتتان را تست کنید.
2_ سایت را در سرچ کنسول ثبت کنید
سرچ کنسول یک ابزار رایگان است که گوگل در اختیار همه وبمستران و سئوکارها قرار داده و عملا مهمترین ابزار در دنیای سئو محسوب میشود. در واقع پراولویتترین کاری که باید برای معرفی سایت به گوگل انجام بدهید، همین ثبت سایت در سرچ کنسول است تا به این ترتیب گوگل به طور رسمی سایتتان را بشناسد. اما چطور این کار را بکنیم؟
ابتدا از این لینک وارد سرچ کنسول شوید:
حالا دکمه مشخص در عکس بالا را انتخاب کنید.
با کلیک روی گزینه کشویی بالای سمت چپ صفحه و سپس گزینه Add Property، صفحه پایین را مشاهده خواهید کرد:
در این قسمت آدرس سایتتان را بدون https و www وارد کرده و سپس گزینه Continue را بزنید.
همانطور که مشخص است، در این تصویر گوگل یک کد در اختیار شما قرار میدهد. در واقع برای ثبت سایت در گوگل باید این کد را بهشکل یک رکورد متنی یا همان TXT به DNS سایتتان اضافه کنید. چه؟!
نکته: صفحه سرچ کنسول را نبندید.
آموزش ثبت رکورد در DNS
آموزش این قسمت کمی تخصصی میشود، البته نه اینکه انجام آن کار سختی باشد اما در هر حال اگر فکر میکنید اصلا انجام این کار در توانتان نیست، ممکن است پشتیبان هاستتان انجامش را قبول کند. بنابراین میتوانید یک تیکت در سایت شرکت هاستینگتان ثبت کرده و از آنها بخواهید برایتان این کار را انجام داده و کد را هم در اختیارشان قرار بدهید.
در هر حال برای شروع، وارد پنل مدیریت هاست شده، به دنبال گزینهای به اسم DNS و سپس Add Record بگردید. چیزی مشابه تصویر پایین:
یا این تصویر:
نکته: قسمت dns در هاستها با کنترل پنلهای مختلف به اشکال متفاوتی نمایش داده میشود اما در نهایت کارکرد همهشان به یک شکل است.
بعد از کلیک روی این گزینه، صفحهای مشابه تصویر پایین برایتان باز خواهد شد:
در این صفحه، باید کد مورد نظر را در گزینه Value قرار داده و در نهایت رکورد را به کمک دکمه ADD ثبت کنید. بعد از این و بعد از گذشت چیزی بین 1 الی 5 دقیقه، به سرچ کنسول برگردید و روی گزینه Verify بزنید.
به محض نمایش این تصویر پایین، یعنی مراحل را به موفقیت انجام دادهایم.
خب، به این ترتیب سایتتان در سرچ کنسول گوگل ثبت شد. از حدود 2/3 روز دیگر، گوگل آمار مهمی در مورد سایتتان به شما میدهد. آماری در مورد بازدید روزانه، کلماتی که از طریقشان بازدید میگیرید، آدرس صفحاتی که از نظر سئوی تکنیکال مشکل دارند و دهها چیز دیگر.
البته اگر سایتتان را به تازگی راهاندازی کردهاید، گوگل در ابتدا خیلی برای آن ارزش قائل نشده و خب در نتیجه این آمار را با تاخیر برایتان ارسال میکند. در هر حال، به سراغ قدم بعدی برویم:
3_ آموزش ساخت و ثبت SITEMAP برای معرفی سایت به گوگل
«سایت مپ یا همان نقشه سایت» یک فایل متنی بسیار سبک و ساده است. در این فایل، لینک تمامی صفحات سایت شما قرار گرفته.
همانطور که در تصویر بالا هم مشخص است، سایت مپ یک فایل بسیار ساده از لحاظ گرافیکی محسوب میشود. در واقع این صفحه را ما به عنوان وبمستر یا سئوکار ساخته، در سایتمان قرار میدهیم تا رباتهای خزنده گوگل یا همان کراولرها با بررسیاش، متوجه شوند چه صفحاتی در سایتمان داریم و چه صفحاتی را به تازگی ساختهایم. به زبان دیگر، وجود سایت مپ در ایندکس شدن سایت شما تاثیر زیادی دارد. اما چطور آن را بسازیم؟
برای ساخت سایت مپ راههای زیادی وجود دارد. اگر سایتتان را از سایت ساز اهرمات دریافت کردهاید که خب نیاز به نگرانی ندارید چون به طور خودکار به کمک سایت سازتان ساخته شده و در آدرس «mysite.ir/site/sitemap» قرار گرفته.
اگر سایتتان وردپرسی است، افزونه رایگان RANK-MATH SEO یا افزونه غیر رایگان YOAST SEO را نصب کنید. اینها 2 افزونه بهبود سئوی سایت هستند که در کنار دیگر فعالیتها، سایت مپتان را هم میسازند. همینطور افزونه تخصصی google xml sitemaps هم انتخاب بدی نیست. (یکی از این 3 کافی است.)
اگر سایتتان جوملایی است از کامپوننت Xmap Component کمک بگیرید. در نهایت اگر سایتتان با سیستم مدیریت محتوای اختصاصی ساخته شده، یا از برنامه نویس بخواهید برایتان یک افزونه بسازد، یا به کمک سایت web-site-map سایت مپتان را ساخته و در یک صفحه جدید قرارش بدهید. سپس هر بار بعد از اضافه شدن یک صفحه باز به کمک این سایت یک نقشه جدید ساخته و آن را با نقشه قبلی جایگزین کنید.
آموزش معرفی سایت مپ به گوگل
اگر سایتتان وردپرسی است و یکی از افزونههای گفتهشده را نصب کردید، الان سایت مپتان در آدرس example.com/sitemap.xml قرار گرفته. (به جای example.com آدرس سایت خودتان)
یا اگر سایتتان با سایت ساز و فروشگاه ساز اهرمات ساخته شده، در آدرسی که بالاتر اشاره کردم نقشه xml اش ساخته شده. برای اطمینان، این موضوع را با قرار دادن آدرسهایی که گفتم در مرورگرتان تست کنید. اگر هم سایتتان اختصاصی است، نقشه را ساخته و در یک صفحه با آدرس دلخواه بارگذاری کنید. حالا باز به سرچ کنسول گوگل رفته و این بار روی گزینه Sitemaps کلیک کنید.
همانطور که در تصویر هم مشخص است، چنین صفحهای به شما نمایش داده خواهد شد. الان باید آدرس صفحه سایت مپ را در این بخش قرار بدهید. (صرفا بخشی از url را قرار بدهید که بعد از آدرس اصلی سایت و بعد از / اول قرار گرفته.)
بعد از اینهم روی گزینه Submit کلیک کنید.
نکته: اگر مثل تصویر پایین، سرچ کنسول نشان میدهد که از قبل یک سایت مپ در سایتتان ثبت شده، احتمالا دیگر نیاز به ثبت آن ندارید.
برای بررسی دقیقتر به آدرسی که در این گزینه مشخص شده بروید و ببینید که آیا این همان نقشه سایت اصلی و شامل لینک تمامی صفحات است یا نه؟
چند روز بعد از معرفی سایت به گوگل، در نتایج دیده میشویم؟
همانطور که گفتم، قرار نیست به محض ثبت سایت در گوگل در نتایج جستجو روی کلمات مرتبط قرار بگیرید. اما خب همه سایتها روی اسم برندشان بعد از مدت کوتاهی در نتایج دیده میشوند.
این یعنی اگر نام سایتتان iran-mobile است، حتی بدون سئو کردن هم احتمالا روی اسم برندتان در نتایج و لینک اول قرار میگیرید. اما دقیقا چه مدت بعد؟
جواب این سوال ارتباط مستقیمی با این موارد دارد:
- تعداد محتواهایی که در سایت منتشر میکنید،
- تعداد جستجوی نام برندتان در گوگل،
- نبود مشکلات سئو در سایتتان.
خزندههای گوگل هر چند وقت یک بار به سایت من سر میزنند؟
اینکه خزندههای گوگل هر چند وقت یک بار به سایت شما سر زده و محتواهای جدیدتان را ایندکس کنند، در دنیای سئو با اسم سرعت ایندکس شناخته میشود.
متاسفانه مدتی است که گوگل نسبت به قبل سرعت ایندکس کمتری دارد، این موضوع مخصوصا برای سایتهای تازهکار دردسرساز شده. به همین دلیل به طور خلاصه در ادامه به چند تا از راهکارهای افزایش سرعت ایندکس سایت اشاره میکنم:
- سعی کنید به طور منظم، در یک روز و ساعت خاص از هفته محتوا منتشر کنید،
- در شبکههای اجتماعی مثل توییتر و فیسبوک و لینکدینتان، لینک صفحات جدید را منتشر کنید،
- محتواهای قدرتمندی بنویسید،
- از محتواها به همدیگر لینک داخلی بدهید،
- از «بک لینک»ها کمک بگیرید.
آیا ثبت سایت در 1000 موتور جستجو کار خوبی است؟
شاید شما هم در سطح وب تبلیغاتی در مورد ثبت سایت در چندین موتور جستجو را دیده باشید. احتمالا هم از خودتان میپرسید که آیا پول دادن بابت این خدمات کار درستی است یا نه؟
اگر بخواهم تخصصی صحبت کنم:
ببینید، همه این موتورهای جستجو روی هم رفته حتی 1 درصد از کل ترافیک دنیای وب را هم ندارند! بنابراین نه، اصلا قرار نیست از آنها بازدیدی بگیرید و پیشنهاد میکنم به امید جذب ترافیک به سراغشان نروید. مخصوصا که بسیاری از این موتورهای جستجو تمامی محتوایشان هم برابر با محتوای گوگل است! یعنی صرفا بودن سایتتان در گوگل به معنای بودن سایتتان در این موتورهای جستجوی کوچک خواهد بود.
در کنار این موضوع، شاید بعضی از افرادی که این خدمات را ارائه میکنند بگویند ثبت سایتتان در این موتورهای جستجو، باعث بهبود سئوی آن میشود. اما به این گفته هم اعتماد نکنید! چراکه بک لینک این موتورها برای شما ارزش خاصی ندارد. بنابراین به طور کلی بهتر است بیخیال آن شوید.
آیا نیاز است سایتمان را در موتور جستجوی bing ثبت کنیم؟
موتور جستجوی bing مخاطبان بسیار کمی دارد، اما اگر برایتان مهم است که این مخاطبان کم را هم به سایتتان جذب کنید، میتوانید به سراغ ثبت سایت در bing هم بروید.
برای این کار وارد این صفحه شده و مشابه مراحلی که برای معرفی سایت به سرچ کنسول گوگل را طی کردید، دوباره طی کنید.
نکته: حتی در صورت ثبت نکردن سایتتان در این موتور جستجو هم باز احتمال دیدهشدنش در آن خواهد بود بنابراین خیلی نگرانش نباشید.
از کجا بفهمیم سایت یا یک صفحه از سایت ایندکس شده؟
خیلی مواقع سایت یا یک صفحه از سایت شما ایندکس میشود اما خب به دلیل قدرت پایین سئو، در نتایج جستجو قرار نمیگیرند. این موضوع ممکن است باعث شود تصور کنید سایتتان ایندکس نشده. برای اطمینان، میتوانید از کوئری جستجوی :site کمک بگیرید!
توضیح تصویر: نمونه یک صفحه که در گوگل ایندکس شده.
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، دقیقا بعد از نوشتن عبارت :site با حروف کوچک انگلیسی، باید آدرس دقیق سایت بدون https و www را بنویسید. اگر هم هدفتان بررسی یک صفحه خاص است، آدرس دقیق صفحه را بنویسید. حالا اگر سایت یا صفحه ایندکس شده باشد، در نتیجه جستجو آن را مشاهده میکنید، در غیر اینصورت صفحهای مشابه این را خواهید دید:
توضیح تصویر: نمونه یک صفحه که در گوگل ایندکس نشده.
چگونه یک صفحه خاص را ایندکس کنیم؟
اگر سایتتان ایندکس شده، در عین حال سرعت ایندکس پایینی داشته و برای شما اهمیت دارد که یک صفحه خاص از سایتتان سریع ایندکس شود، از این راهکار استفاده کنید:
وارد سرچ کنسول شده و در بخش بالایی که با اسم URL Inspection شناخته میشود، آدرس صفحه را قرار بدهید. حالا چند ثانیه یا حتی دقیقه باید صبر کنید.
بعد از این احتمالا با تصویر بالا روبرو میشوید. این صفحه نشان میدهد که صفحه ایندکس نشده. حالا دکمه Request Indexing که در تصویر هم مشخص را بزنید. بعد از این و بعد از چند دقیقه، تصویری نمایش داده شده و موفق بودن ثبت لینک را اطلاع میدهد. در صورتیکه مشکل خاصی وجود نداشته باشد، این صفحه بین 1 الی 7 روز ایندکس میشود.
کلام آخر
در انتها و به عنوان کلام آخر، یادتان باشد که تا اینجا فقط قدم اول از فرآیند گسترده سئو را انجام دادهاید. بنابراین به آن اکتفا نکنید. میتوانید به عنوان قدم بعدی وارد مقاله «7 راهکار بهبود سئو از زبان یک متخصص سئو» شده و با چند تکنیک جذاب دیگر سئوی سایت آشنا شوید.
خب به انتهای مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا نحوه ثبت و معرفی سایت به گوگل را به شما توضیح دادم و سپس چندین سوال رایج در مورد این موضوع را بررسی کردم. در آخر اگر سوال و نظری دارید در بخش نظرات منتظر شما هستم.